FOLLOW US ON:

meditatie

Premium WordPress Themes

Overweeg je om meditatie te gaan doen? Of benieuwd? Goed idee! Mediteren heeft veel positieve invloeden in je leven en het is helemaal niet moeilijk.

De meest voorkomende reden waarom mensen gaan mediteren is om zich fitter, gelukkiger en meer energiek te voelen.
Meditatie heeft al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid. Oa zowel de bloeddruk als de stresshormonen worden verlaagd, en je lichaam kalmeert.

Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Daarnaast kom je ook dichter bij jezelf

Meditatie is de laatste jaren een begrip geworden. Net als yoga, mindfullness wordt meditatie vaker genoemd in gesprekken met vrienden of bij collega’s, in de krant,…

Waar yoga en meditatie vroeger een wat zweverig imago hadden is dit intussen wel verandert. Mensen raken overtuigd dat ze niet alleen hun lichaam fit dienen te houden, maar ook hun geest. Waar mensen tot voor kort gingen sporten, fitnessen en hardlopen, beginnen ze daar nu ook meditatie aan toe te voegen.

Meditatie komt intussen in alle lagen van de maatschappij voor. Dit tot en met managers, CEO’s, ondernemers. Enkele bekende mensen die meditatie beoefenen: Jef Colruyt, Wouter Torfs, Clint Eastwood,…
In Amerika beoefent intussen al 5% van de bevolking meditatie op regelmatige basis.

‘Quiet the mind, and the soul will speak.’ – Ma Jaya Sati Bhagavati

Onderzoek

In de afgelopen decennia is er onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidsvoordelen van meditatie aan meer dan 300 universiteiten, ziekenhuizen en onderzoekcentra in meer dan 50 landen. Meer dan 1000 wetenschappelijke artikelen en onderzoeksrapporten zijn gepubliceerd in meer dan 175 wetenschappelijke tijdschriften.

Telkenmale blijkt dat er vele voordelen zijn

– Doormiddel van meditatie voor zet je de stress van vandaag de dag even opzij. Je focust je op jezelf.
Hierdoor wordt je rustiger.
– Verhoogd concentratievermogen
– Bezorgt je een vredig gevoel
– het is stressverlagend
– versterkt je immuumsysteem
– Gelukkig zijn zonder aanwijsbare reden
– Verhoogde helderheid van geest
– Sterkere wilskracht en meer uithoudingsvermogen
– Sterkere ontwikkeling van je intuïtie

‘Feelings come and go like clouds in a windy sky. Conscious breathing is my anchor.’ – Thich Nhat Hanh

 
 
 

Ook Evy Hanssen beschrijft in een interview hoe meditatie werkt en waarom het misschien in deze tijden wel belangrijk is

“Ja, het is intussen wel bewezen dat dingen zoals meditatie en mindfulness helpen. Je zet even je gedachten stil. Honderd jaar geleden hadden mensen in België dat misschien niet nodig: toen was er geen tv, internet of nieuws uit de wereld. Mensen waren bezig met hun gezin en werk, het was vaak handenarbeid: geconcentreerd met iets bezigzijn is ook mediteren.
Ik probeer het twee keer een half uur per dag te doen, als het mij niet lukt slechts één keer een halfuur. Mensen zeggen me: ‘Daar heb ik geen tijd voor.’ Dan denk ik: als dat niet lukt, dan klopt er iets niet. Begin dan gewoon met tien minuten meditatie, dat is ook goed. Zelfs als je aan het afwassen bent, kun je mediteren.”

Heb jij interesse?

Waarschijnlijk heb je na het lezen van dit artikel iets meer zicht op het waarom van meditatie. Heb je dan ook interesse?
Kijk dan even in de lessenreeksen naar yogalessen met meditatie

Aanbod

 

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikels of nieuwe lessenreeksen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!