Blogopmaak

ervaringen met meditatie

Danny Verhelst • jul. 15, 2021
Zeker als je begint met meditatie zijn er veel vragen en ook twijfels. In onderstaand artikel heb ik dan ook vooral ruimte gemaakt voor eigen beschouwingen als ervaringen van cursisten.

Deze beschouwingen zullen je misschien helpen om je eigen ervaringen te kaderen, of je motiveren om te starten of door te gaan.

Eigen ervaringen
Als je me 10jaar geleden gezegd had dat ik meditatie zou doen, zou ik waarschijnlijk eens meewarig gekeken hebben. Door het intensiever doen van yoga ben ik er zo een beetje in gerold. 
Er zijn vele vormen van meditatie, maar waar ik bij de DRU meditatie toch wel gecharmeerd van was, was het feit dat ik er geleidelijk aan in rolde, zonder dat het meteen een gevecht met mezelf hoefde te worden.

Geleidelijk aan begon ik ook wat meer te genieten van de echte momenten van rust. Ook begon ik te merken dat de meditatie in het dagelijks leven doorwerkt. Ik voel minder de behoefte om overal naar toe te moeten. Ik ervaar de dingen meer goed zoals ze zijn.
En de meditatie blijft nog steeds moment gebonden. Soms kom ik snel bij rust, en soms blijf ik wat actiever in de gedachten, maar dat is ook ok.

Want zelfs al kom ik niet echt goed in de meditatie, dwaal ik wat af, of zijn er nog veel gedachten, dan nog voelt het als een overwinning om telkenmale te blijven zitten in plaats van terug bezig te zijn, rond te gaan lopen, weg te lopen van mezelf,… Ik voel ook dan dat dit mijn focus versterkt, dat ik meer bij mezelf kan blijven.

Meditatie ontstaat in de leegte tussen 2 gedachten. We streven ernaar dit moment van leegte te verlengen

Ervaringen van mensen binnen de yoga/meditatie lessen
  • “ik ervaar meer momenten van rust, waar ik vroeger steeds van de ene naar de klant holde zijn er nu meer stop momenten – momenten waarbij ik even stilsta, even mijn adem voel en dan pas weer door ga. Dat voelt zo verfrissend.”
  • “ik ben verrast hoe snel het werkt, door het tellen van de adem kom ik zo bij de concentratie, de stilte”
  • “confronterend om te merken hoe druk het in mezelf is”
  • “Het is fijn om niet meteen te gaan zitten voor meditatie, maar ernaartoe te werken aan de hand van yoga. Door de yoga is er reeds verstilling en is de overgang naar meditatie vanzelfsprekend.”
Of zoals mijn meditatieleraar het altijd stelt: “ik was altijd al het drukste hoofd van Nederland, dat is dankzij de meditatie intussen wel verandert”

Voordelen van meditatie
Hieronder worden er nog enkele voordelen van meditatie op een rijtje gezet:
  • Een vredig gevoel
  • het is stressverlagend
  • Verhoogde helderheid van geest
  • Verhoogd concentratievermogen
  • Meer accepteren van jezelf

18 sep., 2023
Misschien herken je het wel dat je gaat vergelijken met de ander en merkt dat de ander soepeler is , schijnbaar makkelijker in de houding komt ,... En dat kan confronterend zijn. Maar yoga gaat niet over het hebben van een lenig lichaam. Wel helpt yoga om de houding juist uit te voeren, evolutie te ervaren, alsook het effect van een houding te ervaren. Zo kan je gaan opmerken dat je soepeler wordt, dat je energie gaat stromen, dat de gedachten stoppen,... En dus ja je zal ontdekken hoe je door het beoefenen van yoga wel degelijk soepeler (of minder stram) wordt. Yoga gaat niet over hoe ver je kan voorover buigen, maar wel hoe je evolueert en wat je leert en ervaart op de weg daarnaartoe. staande voorwaartse buiging Als voorbeeld van een houding nemen we even de staande voorwaartse buiging. Veel belangrijker dan hoe ver je hierin komt (al of niet bij je tenen komen,...) is het belangrijk om deze houding veilig uit te voeren zonder je onderrug te gaan overbelasten. even reflecteren - yoga als de link met je dagelijks leven En dit geeft al meteen een eerste reflectie: hoe ga jij om met een uitdaging in je leven ? Ga je jezelf forceren (net als in de houding te ver naar voor buigen en achteraf pijn in de onderrug voelen)? of voel je de competiviteit tav de buurman of buurvrouw? of wil je het net perfect doen? En ga je voor de perfecte uitvoering waar niets op aan te merken valt - net als in het dagelijks leven er niets op je werk (zowel professioneel als privé) aan te merken valt? Of ga je nét helemaal in je comfortzone blijven en durf je misschien minder ver te buigen dan je lichaam toelaat. Of kan je misschien ontdekken – door het evenwicht te vinden in de optimale doorbuiging - dat je ontspannen kan blijven doorademen. Net als je in het dagelijks leven je ontspanning kan vinden – ook al zijn er uitdagingen. Door hier even bij stil te staan kan je misschien patronen herkennen die zich ook in het dagelijks leven manifesteren. En in de yoga beoefening kan je dan misschien wel oefenen om het eens anders te doen . de juiste uitvoering Toch nog even terug naar de staande vooroverboog. In deze houding kan het goed zijn om de benen niet helemaal te strekken , maar de knieën dus zachtjes gebogen te houden, dit helpt om de onderrug te ontlasten. Als je last hebt van teveel druk in het hoofd of de ogen kan het belangrijk zijn om sneller uit de houding terug te komen. Als je niet helemaal naar voor kan buigen zijn er meestal ook aanpassingen , zoals bevoorbeeld de halve vooroverboog, waarbij je de handen op de knieën houdt.
01 sep., 2023
Gebruik de nadi sodhana of wisselende neusademhaling om even tot rust te komen, meer balans te ervaren binnenin jezelf. Het is een oefening waarbij je afwisselend een neusgat afsluit en door het ander neusgat ademt. voordelen brengt rust zorgt voor meer balans in het zenuwstelsel kalmeert de geest verhoogt focus en concentratie brengt de linker- en rechterhersenhelft in balans reinigt onze energiebanen creëert mentale helderheid de techniek: Ga comfortabel zitten met een rechte rug. Breng je rechterduim op je rechterneusgat en adem in via je linkerneusgat. Wissel meteen door linkerneusgat af te sluiten met je rechterringvinger en rustig uit te ademen. Na de daaropvolgende inademing ga je terug wisselen door je rechterneusgat af te sluiten en uit te ademen via linkerneusgat... Na elke inademing wissel je dus van neusgat . Je doet dit enkele keren tot enkele minuten. Na het stoppen neem je even de tijd om waar te nemen . Misschien voel je wel meer rust, meer focus, meer helderheid.
door Danny Verhelst 30 jun., 2023
Door de ervaringen van anderen te lezen, krijgen we een beter besef wat yoga voor ons kan betekenen, kunnen we bewust worden waar we misschien meer aandacht kunnen voor hebben, en lezen we hoe anderen omgaan met uitdagingen of moeilijkheden . Hieronder vind je dan ook verschillende losse, korte quotes en ervaringen die weergeven wat yoga voor mensen kan betekenen, of wat ze opmerken. ervaringen "Wat kan yoga toch zalig zijn! Dank je wel Danny, ook voor de verrassing op ‘t einde" "Einde van de les zat ik veel meer in mijn lichaam, minder in mijn hoofd. Fijn." "Genoten van de eerste tot de laatste minuut. Enorm deugddoend. Dank je wel!" "bewustwording spierspanningen en relaxatie in verschillende houdingen, focus op rustige ademhaling" "Heerlijk al dat stretchen..." "Rust." "Het biedt mij positivisme,kracht en wendbaarheid. Ik benader de moeilijkheden met mogelijkheden..." "jouw verhaaltjes werken inspirerend" "Voel wat meer ruimte voor mezelf" "Je bent rustig, niet te zweverig. Je toont de oefeningen duidelijk voor en je bent een aangenaam persoon om mee te praten." de boomhouding "De balans houding gaf me, zoals je het verwoordde 'het gewone leven, telkens wat uit balans, dan weer wat meer ontspanning voelen.." "mijn staande evenwichtsoefening lukte helmaal niet, al zeker niet op een ontspannen manier; ik merk bij mezelf dat ik moeite heb om te ontspannen" "Rust en innerlijke balans. Ik vond het zalig om wat langer in de boomhouding te blijven." "bij de boom heb ik rustig de 2 voeten op de grond gehouden want ik had bij de vorige keren het gevoel dat ik me te onrustig voelde en gestrest omdat het niet lukte om mijn evenwicht te houden. Gewoon rustig de oefening doen brengt me meer balans." online lessen - yoga in de ochtend (uitgesteld kijken) "Fijne ochtendles. Nu proberen wat meer focus te behouden in de loop vd dag.." “yogales, smorgensvroeg en nu home office ...” “ik heb de yoga nu op een zondagmorgen gedaan en het is toch een ander gevoel : veel rustiger, frisser, rustig wakker worden, starten...” wat het meeste bijblijft van de yoga "De diepe ontspanning die ik tijdens de lessen ervaar, kleine bewegingen met een grote impact, rust in mijn hoofd. " "Een uur in een andere "wereld" waar het fijn vertoeven is." "Ik ben me meer bewust geworden van mijn lichaam. Het helpt mij om het wat soepel te houden (bij het ouder worden). Verder brengen de oefeningen me ook rust bij in ons soms hectische leven. Andere oefeningen geven dan weer energie wat ook fijn is."
door Danny Verhelst 30 jun., 2023
Als je nieuw bent met yoga kan je je misschien nog niet zoveel voorstellen wat yoga voor jou kan betekenen. Misschien is het al wat langer geleden en overweeg je om terug met yoga te starten, of misschien doe je al jarenlang yoga . In al deze gevallen is het fijn om ervaringen van anderen te kunnen lezen , dit om ofwel een idee te krijgen wat yoga voor jou kan betekenen, maar zeker ook om naast jouw eigen ervaringen opmerkzaam te worden voor nieuwe ervaringen die je kan opsteken aan de hand van ervaringen van anderen. Hieronder vind je dan ook verschillende losse, korte quotes en ervaringen die weergeven wat yoga voor mensen kan betekenen, of wat ze opmerken. ervaringen "fijne les,zelfs s avonds.....heeft me rust gebracht wat ik broodnodig had. dank je danny" "de afgelopen week had ik geen last in de onderrug, fijn!" "Vertragen en stilstaan" "’t was een fijne les, gaf veel warmte en wat meer evenwicht" "Hoe een kleine beweging toch zoveel rust en spierspanning kan brengen" "Pittige les... fijne andere oefeningen... voor het eerst tijdens de diepe ontspanning geslapen... zalig" Wat is de ervaring als er (tijdelijk) geen yoga is? "Na 2 maand geen yoga voel ik stijfheid in mijn lichaam, voel ik dat ik terug toe ben om yoga te beoefenen" "rug zit wel vast na die 2 weken praktisch niks" "Rust en losmaken van gewrichten, spieren was nodig na lange pauze, dankjewel" "Meer onrust." "Wat een gemis, geschenk voor body en soul. stijfeid,en zeer snel terug in versnelling gaan..." online lessen "Bedankt om de les zo lang beschikbaar te houden, ik heb er van genoten." "Ik heb ,via online,de ruimte om te beslissen wanneer ik de les beoefen.het maakt mij bewust dat kiezen binnen de hectiek van een" "zondag* studenten en mealprep*,zo rustgevend kan zijn" "de online lessen zijn voor mij beter dan op verplaatsing in groep (ik ben thuis minder afgeleid)." "de online yoga laat mij toe om volledig op mijn tempo de les te volgen" "heerlijk de online yoga: ik wordt niet afgeleid door anderen rondom mij" Fysieke klachten "beda nkt voor de tips en reminders voor de onderrug tijdens de oefeningen!" "de last bij de kindhouding aan de enkels verdwijnt wanneer ik mijn handen onder de enkels plaats." "kon niet rechtop zitten, teveel pijn in de rug, moest dan overschakelen naar de stoel "heupmobiliteit links pijnlijk, met kussen beter"
05 mei, 2022
Rugpijn is een klacht waar veel mensen wel eens tegenaan lopen. zittend leven Anders dan vroeger hebben velen onder ons een zittend leven met een zittend beroep, of waarbij we onszelf vaak zittend aantreffen bij het tv kijken, lezen, internetten,... Daarnaast is het mobiel internet kijken ook heel erg ingeburgerd (kijk maar eens rond op openbare plaatsen), waarbij we uren naar voor gebogen over ons scherm turen... Al deze zittende of voorovergebogen houdingen zijn extra belastend voor onze rug , en kunnen op termijn leiden tot rugklachten. denkpatronen kijken naast deze louter fysieke oorzaken kunnen we ook gaan kijken naar (denk)patronen die mogelijks ook invloed hebben op onze rug. Denken we maar aan enkele spreekwoorden: "met de rug tegen de muur staan" "ik zit wat gewrongen in de situatie" "teveel last op de schouders torsen" ... Je kan dus ook naar rugproblemen kijken vanuit het perspectief van hoe we in het leven staan. In het boek "Genees je rug" van Stefan Rippel wordt daar uitgebreid op ingegaan. pijn als signaal "We zijn in een tijdperk waarbij we snel gaan, veel doen; waarbij er weinig geluisterd wordt naar grenzen binnen onszelf en rondom ons. In werkmilieus wordt de druk alsmaar groter, met als gevolg meer langdurige ziekte en burnout. Ook op vlak van milieu komt persoonlijk gewin vóór milieu, zorg voor anderen. En op persoonlijk vlak speelt dit dus nét zo goed door: we blijven maar doorgaan , eventueel ten koste van ons lichaam, ons energiepeil,... Wat doe je dan als je (rug)pijn voelt? Veel mensen negeren dit signaal van het lichaam, en blijven doorgaan in het ritme dat ze kennen; en dit tot het echt niet meer gaat. Een andere reactie is om een expert te vragen om de problemen en pijn op te lossen. Dit kan eventeel tijdelijk helpen, maar als het onderliggende probleem niet opgelost is, komt het symptoom opnieuw terug of manifesteerd het zich op een andere manier en verplaatst het probleem zich. Veel mensen zijn verleerd om naar hun lichaam te luisteren, en pijn te zien als een signaal ; net zoals je een alarmlampje hebt in de auto die aanspringt wanneer er motorproblemen zijn. Als we het even anders bekijken kunnen we onze rug gaan zien als een leraar die ons zelfrespect op fysiek niveau terug bijbrengt.” Zoals reeds vermeld kan rugpijn vele oorzaken hebben, en is bovenstaande denkwijze er maar ééntje van , en dit hoeft voor jou dan ook geen waarheid te zijn. Desondanks kan het wel interessant zijn om er even bij stil te staan...
05 mei, 2022
Rugpijn is een vaak voorkomende kwaal. Volgens CM krijgt 80 procent van de bevolking er ooit mee te maken. Bij de helft ervan is het een regelmatig terugkerend of blijvend probleem. lage rugpijn Meestal gaat het om gewone lage rugpijn , waarbij de spieren, banden, gewrichten en tussenwervelschijven in de rug niet meer werken zoals het moet. De pijn kan plots opduiken of geleidelijk ontstaan. Meestal verdwijnt het ergste pijn na enkele dagen. Hardnekkige klachten kunnen geruime tijd aanhouden, maar genezen in principe na zes tot twaalf weken . Duren ze langer, is er sprake van chronische rugpijn. geen reden tot paniek Ondanks dat dit zeer vervelend, pijnlijk en beangstigend kan zijn is er meestal geen reden tot ongerustheid. De klachten verdwijnen dan ook meestal spontaan . Het kan wel eventueel aan te raden zijn om je behandelende arts of kenisist te raadplegen. bewegen als remedie Bewegen is doorgaans de beste remedie. Het versterkt de rugspieren, verhoogt geleidelijk de belastbaarheid van je rug en laat de rug opnieuw in conditie komen, zodat de klachten kunnen verdwijnen. De rug moet in beweging blijven, dat is wat de medische wetenschap na uitvoerig onderzoek tegenwoordig van mening is. Hoe sneller mensen met rugpijn weer in beweging komen en hun normale activiteiten hervatten, des te eerder zullen ze zich beter voelen. Daarmee is yoga, die met zorg en aandacht wordt beoefend, een ideale therapie. Langdurig liggen is zinloos en kan zelfs schadelijk zijn. Dit verzwakt immers de spieren en veroorzaakt stijfheid in de rug Je kan dan meestal ook best je dagelijkse activiteiten hervatten, waarbij je extra aandacht hebt voor het vermijden van zwaar werk, zware lasten tillen, of houdingen aan te nemen die pijn veroorzaken. In “The Back Book” (informatieve brochure tav rugpatiënten uit UK) staat er “ zelfs wanneer uw rug pijnlijk is, kunt u op een ontspannen manier beginnen met bewegingen... ”. Zo zorg je ervoor dat er niet nog meer delen van je lichaam komen vast te zitten. yoga als ondersteuning en ter preventie Ons leven is vaak zittend, waarbij we vaak een belastende houding aannemen op onze werkplek of thuis in de sofa. Door het langdurig te vertoeven in verkeerde houdingen wordt de wervelkolom extra belast. Vele artsen raden om te blijven bewegen, ook yoga wordt vaak aangeraden . Door middel van yoga kunnen we terug meer een correcte houding aannemen, spieren losmaken, flexibiliteit opbouwen en ontspannen. Al deze zaken helpen om onze rug sterker te maken en meer te ontlasten. Afhankelijk van jouw specifieke (rug)klachten is het goed om af te stemmen met jouw arts wat passend is voor jou. studies en onderzoeken tav yoga bij rugklachten De Cochrane studie vatte meerdere studies van over de hele wereld samen. De studies vergeleken yogabeoefenaars met niet-yogabeoefenaars. De bevindingen van de studie tonen aan dat yoga kan resulteren in een vermindering van de pijnklachten , enerzijds door de bewegingen, maar anderzijds ook door een andere bewustwording van het lichaam. In het boek “Yoga as Medicine ” worden verschillende onderzoeken beschreven waaruit blijkt dat yoga een succesvolle benadering is bij rugklachten; ook op lange termijn. Yoga lijkt daarin zelfs succesvoller dan de gewone zorg bij rugklachten. Yoga blijkt ook een perfecte manier om mensen te helpen ontdekken welke mechanische bewegingen hun klachten veroorzaken en hoe stress of een bepaalde levensstijl de conditie van de rug beïnvloedt. Dit stimuleert mensen dan weer om wijze keuzes en veranderingen aan te bengen in hun (dagelijks) leven. aanpassingen afhankelijk van welke rugklachten zijn er aanpassingen mogelijk. Eén van de aanpassingen betreft het vooroverbuigen . Voorover buigen kan rugklachten verergeren wanneer je te ver doorbuigt. Dus in het vooroverbuigen is de tip misschien wel om minder ver door te buigen dan mogelijk , net als vooral te buigen vanuit het bekken en niet vanuit de rug. Vooroverbuigen kan zowel van toepassing zijn in een staande houding (vooroverbuigen) als in een zittende houding. Eén van de manieren waarop rugklachten kunnen ontstaan zijn plotse, ondoordachte bewegingen . Dus door net met meer aandacht in bewegingen zoals de vooroverboog te gaan kan je beter gaan voelen wat jouw grenzen en mogelijkheden zijn.
24 feb., 2022
Hoofd-en nekklachten kunnen zich uiten in de vorm van spierpijnen, hoofdpijnen, duizeligheid, misselijkheid... Veel oefeningen bij de yoga zijn nét heilzaam tav hoofd- en nekklachten , maar sommige oefeningen kunnen ook ongemak geven als je de yoga beoefent. Het goede nieuws is dat er flink wat aanpassingen zijn binnen de yoga die kunnen helpen vermijden om klachten te veroorzaken of verergeren. Hieronder vind je dan ook enkele van de mogelijke aanpassingen. Aanpassingen Onderstaande tips gelden ook bij verhoogde druk in de ogen, of oogproblemen Stem af met je arts, kinesist,... welke bewegingen je al dan niet mag doen, of waar je nét voorzichtig dient te zijn. Vooroverbuigingen : De vooroverbuiging kan meer druk veroorzaken in het hoofd. Een aangepast houding is dan ook de halve vooroverboog. Dwz dat je met het bovenlichaam horizontaal blijft en het hoofd niet laat zakken. Liggende houding : plaats een klein kussentje onder het hoofd zodat je hoofd nét iets hoger dan je lichaam ligt Bij de kindhouding plaats je voldoende kussens onder het voorhoofd, zodat ook nu je hoofd weer hoger ligt dan je lichaam. Ook bij de omgekeerde hondhouding is er een aanpassing mogelijk: plaats je handen tegen de muur en duw de billen naar achter Het rechtop komen of zakken doe je rustig aan, neem enkele ademhalingen de tijd om in een tussenhouding te staan alvorens over te gaan naar de eindhouding. kijk ook even in het artikel rond aanpassingen bij fysieke klachten .
24 feb., 2022
Merk je dat je (vaak) hoog ademt en af en toe spanning ervaart? Doe dan de buikademhaling om even tot jezelf te komen , even los te komen van stress, of je meer bewust te worden van je buikademhaling. Daarnaast zorgt deze ademtechniek er ook voor om voller en dieper te ademen, waarbij de longen zich verder openen. Leer dan ook voller en dieper ademen met deze eenvoudige techniek. Ga comfortabel zitten met een rechte rug, wrijf in de handen tot ze warm zijn en plaats één of twee handen op de buik. Voel de warmte van de handen op de buik en laat je buikgebied ontspannen onder invloed van deze warme handen. Voel dan ook het op en neer bewegen van de handen onder invloed van de beweging van de buik. Eventueel kan je in stilte de woorden “in” en “uit” benoemen wanneer je inadement en uitademt. Blijf dit gedurende een 6 – 10 rustige ademhalingen volgen. Neem een kort moment om te ervaren wat de oefening met je deed. Doe deze ademtechniek als je veel spanning, veel stress ervaart, of merkt dat je hoog hoog ademt. Mogelijks merk je dat je rustiger wordt, en een gevoel van opener en vrijer ademen .
24 feb., 2022
In de yoga is er naast het doen van houdingen of asana’s veel aandacht voor adembewustzijn , adem integreren in de asana’s, en ademoefeningen. De adem is dan ook een zeer belangrijk instrument tot het bekomen van ontspanning , meer energie, betere slaap ,... In de yoga worden ademhalingsoefeningen trouwens “pranayama” genoemd, waarbij de prana staat voor (levens)energie. Dit toont nogmaals het nauwe verband tussen ademhaling en onze energie. Uitdrukkingen zoals “de adem stokt” of “iets beneemt me de adem” tonen dan weer het verband tussen indrukken, emoties en adem. Door een zittend leven, of door onze opvoeding is het vaak zo dat onze adem oppervlakkiger geworden is, waarbij we minder gebruik maken van onze longcapaciteit. psychosomatische klachten en de invloed van adem Beter ademen kan invloed hebben op en verlichting geven aan: stress en psychosomatische klachten , hoofdpijn, nek-, schouderklachten, nervositeit, hoge bloeddruk, menstruatieklachten, slaapstoornissen, benauwdheid, kortademigheid, hyperventilatie en astma. Ademruimte creëren Door meer bewust te worden van onze ademhaling, onze ademruimte te vergroten , en het intensiveren van onze ademhaling krijgen we terug een tool in handen om meer te onspannen , om meer energie te ervaren. Dru yoga heeft veel aandacht voor het borstgebied, vele oefeningen zijn dan ook zowieso heilzaam tav de longen en onze ademruimte. Daarnaast kunnen er ook specifieke oefeningen gedaan worden om onze ademruimte te vergroten, of onze adem te verruimen. Eén van die oefeningen is de buikademhaling .
door Danny Verhelst 19 nov., 2021
Om beter bestand te zijn tegen ziekte, bacteriën en virussen hebben we een goede weerstand of immuniteit nodig. Volgens Ayurveda en Yoga kunnen we deze immuniteit ondersteunen en versterken. Signalen dat immuniteitssysteem uit balans is Als je een lage weerstand hebt, krijgen ziekte en infectieziektes de kans om je lichaam binnen te dringen. Is je immuunsysteem uit balans, dan is dat mogelijks op te merken aan de hand van enkele van onderstaande symptomen Sneller ziek Frequente verkoudheden en griep Aanhoudende vermoeidheid Pijnlijke gewrichten en spieren Terugkerende infecties zoals ontstoken tandvlees, maagklachten,... Allergieën Trage genezing bij bvb griep, maar ook bvb kleine wondjes einde van de winter - energiedip Op het einde van de winter raken onze reserves (vitamine D,..) meer uitgeput, verzwakt onze immuniteit en zijn we vatbaarder voor ziekte (verkoudheden, aanhoudend hoesten, griep, vermoeidheid,...). Ayurveda en immuniteit Een sterk immuunsysteem gaat samen met een sterk spijsverteringssysteem , of zoals ze het noemen met een sterk spijsverteringsvuur . 70% van je immuumsysteem zit in je darmmicrobioom! Een goed spijsverteringsvuur zorgt ervoor dat er minder afvalstoffen, of niet verwerkte voedingsresten in het lichaam achterblijven. Dat gaat dan ook weer samen met welke voeding je al of niet inneemt. Naast je spijsvertering zijn er nog enkele zaken die een grote invloed hebben op je immuunsysteem: Zorg voor voldoende beweging in je dagelijks leven. Heb je een zittend leven (werk), zorg dan daarnaast voor beweging dmv wandelen, fietsen, tuinieren, yoga,... Zorg voor voldoende en goede slaap . Het lichaam ontgift zich, herstelt zich, en verlaagt ons stressniveau gedurende de slaap. Ideaal is te gaan slapen vóór 10u ’s avonds. Zorg voor een aanvaardbaar stress niveau ! Heb je teveel stress? Wat zijn oorzaken en hoe kan het beter? Neem je voedingspatroon onder de loep. Eet ook niet teveel. Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en diepe ontspanning zijn immuunboosters Yoga en immuniteit Dmv verschillende houdingen, bewegingen, ademhalingsoefeningen kunnen we de spijsvertering activeren, wat onder andere kan zorgen voor beter functionerende darmen. Yoga activeert ook het lymfesysteem , wat dan weer zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen . Als je weet dat sommige experten beweren dat zo’n 95 procent van de klachten waarvoor we naar de huisarts gaan gerelateerd is aan chronische stress dan is het belang van stressreductie duidelijk... En het is al meermaals onderzocht en bewezen dat yoga stressverlagend werkt. enkele yoga-ervaringen tav gezondheid & immuniteit "ik voel me minder gestresst of me meer bewust van opkomende stress en ik probeer er op dat moment beter mee om te gaan. Ik voel me algemeen gezonder. " "De laatste tijd probeer ik om meditatie te integreren in mijn dagelijks leven. Daarnaast ga ik ook bewuster en gezonder om met voeding en eten." "Yoga brengt rust voor mij. Doet me soepeler en gezonder voelen ." In de lessen geven mensen ook aan minder regelmatig ziek te worden, nadat ze al enige tijd yoga beoefenen
meer berichten
Share by: