FOLLOW US ON:

5 misverstanden rond yoga

Premium WordPress Themes

1. Om yoga te doen moet je (heel) lenig zijn
Het is net de bedoeling om aan de hand van yoga een stukje van je lenigheid te ontwikkelen. Maar het maakt helemaal niet uit hoe lenig je bent. Ga dan ook nooit vergelijken met een ander, maar juist met jezelf. En dan ga je merken dat je na verloop van tijd soepeler bent in je lijf, maar ook in je leven.

2. Dan moet je op je hoofd gaan staan?
Dit hangt af van yogavorm tot yogavorm, alsook het accent dat de yogaleraar plaatst. Ikzelf onderwijs op dit moment geen yogahoudingen waarbij je op het hoofd moet gaan staan, daar dit houdingen zijn waar inderdaad iets meer komt bij kijken. De lessen die ik geef bestaan eigenlijk uit hele toegenkelijke houdingen die voor de meeste mensen haalbaar zijn.

3. Je moet een “mooi figuur” hebben om dit te doen
Neen. Het gaat juist om meer naar binnen te gaan. Het gaat over de ervaring, de beleving van de oefeningen. Niet om jezelf te gaan vergelijken met anderen. Eenmaal je meer en meer met de oefeningen bezig bent ga je dan ook niet meer zo letten op wat anderen doen, maar ben je bezig met je eigen beleving.

4. Enkel voor vrouwen!
Het klopt dat het merendeel van de deelnemers vrouwen zijn. Nochthans was yoga in india (moederland van de yoga) ooit uitsluitend voor mannen.

Eén van de elementen waar mannen nog soms op zoek naar zijn is competitie. Dat vindt je niet terug in de yoga. Zelf als man kan ik zeggen dat ik van beiden geniet. Enerzijds in gezonde sportieve competie gaan, anderzijds genieten van nét niet te moeten in competitie gaan (vb yoga).

Daarnaast zijn mannen soms nog op zoek naar meer actievere vormen van beweging/sport. Yoga is dan ook iets anders dan sport. Het gaat om meer en meer in contact te komen met jezelf, je lichaam. Het gaat om terugwinnen van lenigheid, van energie.
En er zijn intussen meer en meer mannen die ook aan de yoga gaan. Want éénmaal je de voordelen geproeft hebt van de yoga ben je overtuigd…

5. Het blijft toch wat zweverig gedoe
Mij doet dat nog wat denken aan beelden uit de yaren 70. Je zag toen (indische) yogi’s (met een lange baard) als asceten in ontbloot bovenlijf in de lotushouding zitten. Misschien is het goed om eens om je heen te kijken naar mensen die yoga doen en te beseffen dat zij net zo gewoon zijn als jij en ik.

Op deze website vind je nog andere artikels rond

    • yoga
    • familieopstellingen
    • ontdek je levensdoel
    • andere…

Interesse: ga naar meer artikels

Of interesse naar een yogacursus? Lees meer…
Yogalessen

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikels of nieuwe lessenreeksen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Nieuwsbrief

WRITTEN BY: Danny