rugklachten en denkpartronen
Rugpijn is een klacht waar veel mensen wel eens tegenaan lopen.
zittend leven
Anders dan vroeger hebben velen onder ons een zittend leven met een zittend beroep, of waarbij we onszelf vaak zittend aantreffen bij het tv kijken, lezen, internetten,...
Daarnaast is het mobiel internet kijken ook heel erg ingeburgerd (kijk maar eens rond op openbare plaatsen), waarbij we uren naar voor gebogen over ons scherm turen...
Al deze zittende of voorovergebogen houdingen zijn extra belastend voor onze rug, en kunnen op termijn leiden tot rugklachten.
denkpatronen kijken
naast deze louter fysieke oorzaken kunnen we ook gaan kijken naar (denk)patronen die mogelijks ook invloed hebben op onze rug. Denken we maar aan enkele spreekwoorden:
- "met de rug tegen de muur staan"
- "ik zit wat gewrongen in de situatie"
- "teveel last op de schouders torsen"
- ...
Je kan dus ook naar rugproblemen kijken vanuit het perspectief van hoe we in het leven staan. In het boek "Genees je rug" van Stefan Rippel wordt daar uitgebreid op ingegaan.
pijn als signaal
"We zijn in een tijdperk waarbij we snel gaan, veel doen; waarbij er weinig geluisterd wordt naar grenzen binnen onszelf en rondom ons. In werkmilieus wordt de druk alsmaar groter, met als gevolg meer langdurige ziekte en burnout. Ook op vlak van milieu komt persoonlijk gewin vóór milieu, zorg voor anderen. En op persoonlijk vlak speelt dit dus nét zo goed door: we blijven maar doorgaan, eventueel ten koste van ons lichaam, ons energiepeil,...
Wat doe je dan als je (rug)pijn voelt? Veel mensen negeren dit signaal van het lichaam, en blijven doorgaan in het ritme dat ze kennen; en dit tot het echt niet meer gaat.
Een andere reactie is om een expert te vragen om de problemen en pijn op te lossen. Dit kan eventeel tijdelijk helpen, maar als het onderliggende probleem niet opgelost is, komt het symptoom opnieuw terug of manifesteerd het zich op een andere manier en verplaatst het probleem zich.
Veel mensen zijn verleerd om naar hun lichaam te luisteren, en pijn te zien als een signaal; net zoals je een alarmlampje hebt in de auto die aanspringt wanneer er motorproblemen zijn.
Als we het even anders bekijken kunnen we onze rug gaan zien als een leraar die ons zelfrespect op fysiek niveau terug bijbrengt.”
Zoals reeds vermeld kan rugpijn vele oorzaken hebben, en is bovenstaande denkwijze er maar ééntje van, en dit hoeft voor jou dan ook geen waarheid te zijn. Desondanks kan het wel interessant zijn om er even bij stil te staan...





