FOLLOW US ON:

yogastijlen – welke yoga past bij jou?

Premium WordPress Themes

Er zijn vele yogastijlen of vormen van yoga. In dit artikel vind je een opsomming met yogavormen en ook jouw persoonlijke voorkeuren. Adhv beiden kan je kijken welke yoga het best bij jou past. Dit is slechts een leidraad, uiteindelijk is de beste manier om te ontdekken als een yogavorm bij je past door het te gaan doen. In het begin van een reeks geef ik dan ook de mogelijkheid tot proefles… ontdek hier de lessenreeks actief ontspannen…

Ikzelf werk vooral met Dru-yoga, do-in & Nidra yoga, en in mindere mate met okido yoga. Dus dit is eerder een rustiger, zachte vorm van yoga. minder de nadruk op statische strekkingen, ook al zitten die erbij. Meer de nadruk op “in je lijf komen”, “van je hoofd naar je lichaam”, “rustiger worden”, “stilte”, “energie voelen”. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van vloeiende reeksen (dru-yoga).

 

Je bent rustig, je houd niet van te actieve sporten, en je zoekt meer energie!

Dru
De zachte Dru Yoga combineert vloeiende bewegingen met de klassieke yogahoudingen, ademhaling, handhoudingen, positieve affirmaties, visualisatie en relaxatie. De houdingen zijn gericht op de stimulering van de energiebanen rondom het hart. Deze vorm van yoga zal je niet alleen tot rust brengen, maar geeft je ook voeling met je innerlijke stilte, waardoor je leert om vanuit je hart naar anderen en jezelf te kijken.

Hatha
Hatha is de meest bekende en beoefende yogavorm in het Westen. Typerend voor Hatha zijn de statische houdingen die wat langer aangehouden worden. Hatha is een zeer rustige en zachte vorm die zowel op lichaam als geest werkt en de beheersing van de ademhaling centraal zet.

Nidra
Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’s’ en is een dagelijkse ontspanningstechniek waarbij je zo dicht mogelijk bij je slaap probeert te komen, terwijl je nog wakker bent en je jezelf zeer bewust kan waarnemen. Aanhangers zeggen dat een halfuurtje Nidra gelijk is aan drie uur slaap. De les zelf heeft al heel wat weg van een uurtje slaap, je mag immers heel de les op een matje liggen en krijgt een dekentje over je. Daarnaast wordt Nidra yoga vaak ook toegepast in andere yogastrekkingen zoals bvb Hatha yoga en Dru yoga. In dat geval wordt de les vaak afgesloten met een 15minuten Nidra yoga.

Do-In
Do-In sluit eigenlijk meer aan bij (zelf) massage dan dat dit een pure yoga techniek is. In de do-in ga je stelselmatig je lichaam bekloppen en activeren, om op die manier je energiekanalen (meridianen) beter te doen doorstromen. Doel is de gezondheid en vitaliteit te bevorderen. Deze yoga is nauw verwant aan shiatsu (drukpuntmassage).

 

Je bent dynamisch, actief en avontuurlijk

Okido Yoga
Okido yoga is een japanse vorm van yoga. Deze dynamische vorm is erop gericht je levenskracht naar boven te halen met een combinatie van Indiase yoga, oosterse geneeswijzen en vechtkunst. Tijdens een les wisselen actieve en rustigere momenten elkaar af. Er wordt veel aandacht geschonken aan je houding (rug, nek, schouders), je ademhaling en je mentale instelling.

Ashtanga
Ashtanga Yoga is een snelle en intensieve yogastijl, waarbij een reeks vastgestelde poses altijd in dezelfde volgorde uitgevoerd wordt. Door de constante beweging van de ene naar de andere pose is dit een zeer fysieke vorm, die de inspiratie vormde voor de Power Yoga die je weleens in fitnessclubs tegenkomt.

Bikram
Bikram Yoga wordt ook ‘Hot Yoga’ genoemd. Naar de oorsprong van deze bijnaam moeten we niet lang zoeken, want deze yogavorm wordt in een ruimte van 38°C beoefend. Hierdoor worden de spieren losser en zal je de 26 vastgelegde poses beter kunnen uitvoeren. Door de temperatuur zal je ook meer zweten, wat meteen nog reinigend werkt ook.

Vinyasa
Hou je van een stevige dosis pit, maar wil je liever niet iedere les dezelfde oefeningen in dezelfde volgorde doen? Kies dan voor Vinyasa, een krachtige yoga waarbij allerlei zonnegroeten gelijklopend met de ademhaling uitgevoerd worden. Naast deze zonnegroeten wordt er ook aandacht geschonken aan intense stretchoefeningen. In tegenstelling tot Ashtanga en Bikram werkt de Vinyasa niet met een vaste reeks oefeningen.

Prana Yoga Flow
Prana Yoga Flow is een dynamische, sportieve en actieve yogastijl, waarin de verschillende houdingen elkaar opvolgen, verbonden door specifieke bewegingen en een krachtige ademhalingstechniek. Na een reeks actieve houdingen volgt er een rustigere reeks met aandacht voor de ademhaling en ontspanning.

 

Je wil wel aan beweging doen, maar hebt vaak last van pijn

Viniyoga
Een les Viniyoga wordt aangepast aan de behoeftes van de leerlingen, bijvoorbeeld het bevorderen van de kracht en flexibiliteit bij pijnlijke gewrichten. Naast groepslessen wordt deze yogavorm ook vaak één-op-één gegeven, om nog beter op specifieke klachten te werken.

Iyengar
De Iyengar besteedt veel aandacht aan details en de juiste houding. Om deze te bekomen, kan je als beginneling gebruikmaken van tal van hulpstukken, zoals schuimblokken en riemen. Door deze steun wordt het risico op blessures geminimaliseerd.

Yin
Yin Yoga is een zachte vorm waarin je een serie zittende of liggende houdingen oefent, om je spieren te ontspannen. Tijdens de houdingen oefen je een lichte druk uit op gewrichten en bindweefsel zoals banden en kraakbeen. Door deze stimulans wordt de beweeglijkheid van de spieren bevorderd en zal je tot rust komen. De verschillende houdingen versterken de gewrichten en het bindweefsel, waardoor dit een ideale vorm is bij blessures.

Je bent eerder spiritueel ingesteld

Kundalini
De snelle en herhalende bewegingen bij Kundalini worden ondersteund door een aandachtige ademhaling, meditatie en chanting (het zingen van mantra’s). Op deze manier maak je de energie in de lagere delen van het lichaam los.

Anusara
Anasura Yoga is een vrij recente stroming, ontwikkeld door de Amerikaan John Friend. Met Anasura wil hij samen met zijn leerlingen alle delen van de mens ontdekken en verfijnen, van het lichaam en de geest tot onze intuïtie en emoties. De poses van de Anasura zijn ‘hart-georiënteerd’, wat wil zeggen dat je vanuit je hart werkt.

 

Vragen

Heb je nu vanuit jouw specifieke situatie vragen, neem dan gerust contact op…

Op deze website vind je nog andere artikels rond

    • yoga
    • familieopstellingen
    • ontdek je levensdoel
    • andere…

Interesse: ga naar meer artikels

Of interesse naar een yogacursus? Lees meer…
Yogalessen

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikels of nieuwe lessenreeksen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Nieuwsbrief

WRITTEN BY: Danny