FOLLOW US ON:

Yoga zonnegroet

Premium WordPress Themes

In de yoga, en binnen alle yoga stromingen is de zonnegroet waarschijnlijk wel de meest bekende sequentie. Waarom is dat?

Zonder de zon, zou er geen leven op aarde zijn. Er zou geen licht zijn, geen warmte (ik mag er niet aan denken), geen plantengroei. Er zou geen voedsel op aarde zijn, er zou geen dag en nacht bestaan. Seizoenen zouden niet bestaan,… Kortom geen leven zonder zon…

De zonnegroet is een zeer oude techniek om respect & dankbaarheid te tonen aan de zon, die de bron van alle leven op aarde is.

Surya Namaskar

Surya Namaskar oftewel de zonnegroet is een opeenvolging van asana’s of houdingen volgens een bepaald patroon. Binnen de verschillende yogastrekkingen zijn er wel wat verschillen, maar er zijn vooral flink wat gelijkenissen: opeenvolging van asana’s, dit in een bepaald ritme, voorover-en achteroverbuigingen,… Ideaal wordt deze in de ochtend gedaan.
Surya Namaskar gaat al zo’n 2500 jaar terug

Het is niet duidelijk wanneer de zonnegroet echt ontstaan is, maar waarschijnlijk zijn eerste vormen zo’n 2500jaar terug ontstaan, en dit als een ritueel, als een verering aan de zon. Als je het woord zonnegroet (of Surya namaskar) onder de loep neemt kom je ook bij “zonne” & “groet”. Dus eigenlijk is het een groeten, of respect of dankbaarheid tonen aan de zon.

Effecten en voordelen

Misschien ken je al de zonnegroet, en doe je hem regelmatig, of nét niet. Door het belang en de voordelen van de zonnegroet te begrijpen zal het je misschien aanzetten om hem meer te gaan beoefenen of met een duidelijker intentie. Naarmate je meer begrip krijgt rond deze sequentie, kan je beoefening zich ook verdiepen.

Eerst en vooral werkt deze door op ons ganse fysieke lichaam: Versterken van de rugspieren, versterken van de armspieren, versterken van de buikspieren, openen van het borstgebied, de longen, losmaken van de gewrichten (enkels, bekken, ruggewervels, schouders, polsen, nek). Het regelmatig beoefenen van de zonnegroet verberterd de circulatie van bloed door ons ganse lichaam, verbetert onze gezondheid, en helpt ons om minder snel ziek te worden. De groet is fantastisch voor al onze organen: hart, longen, lever, darmen, maag, nieren,… alsook een weldaad voor borstgebied, keel, benen,..
De zonnegroet is dé manier om je dag te starten mét energie!

Daarnaast werkt de zonnegroet ook op energetisch niveau: we krijgen het warmer, onze energie wordt geactiveerd. Ik hoor vaker de opmerking van mensen dat ze de volgende dagen hopen energie hebben. Maw onze zonnevlecht wordt geactiveerd. Deze staat voor onze wilskracht, optimisme, enthousiasme. Als je zonnevlecht optimaal functioneert ben je krachtig, weet je wat je wil, heb je energie, en sta je stevig in het leven. Er wordt ook gezegd dat deze zonnevlecht in verbinding staat met de zon.

In China & Japan wordt vaak gesproken over de hara. Dit is het zwaartepunt van het lichaam, alsook ons energetisch centrum. Dat is dé basis voor alle Ki, Chi of levenskracht. Alles ontstaat vanuit dit centrum: misschien ken je de beelden wel van de sumoworstelaars, die vanuit hun centrum of hara proberen de ander omver/ weg te duwen.

Nét als bij de zonnevlecht wordt de hara geactiveerd, gestimuleerd door de zonnegroet: dit onder andere door het voor-achterover buigen (samenpersen, openen van de zonnevlecht of hara), maar ook door een houding als de plank die heel erg dit gebied aanspreekt.

Surya Namaskar heeft ook invloed op onze lichaamshouding, en helpt deze te corrigeren. In ons dagelijks leven hebben we niet zoveel aandacht voor onze lichaamshouding, alhoewel dit een groot effect op ons welbevinden heeft: Als we ons flauwtjes, ziek voelen, of wat down zijn lopen we niet mooi rechtop. Als we daarentegen meer enthousiast, blij zijn lopen we wel mooier rechtop. Door het regelmatig beoefenen van yoga en de zonnegroet, gaan we geleidelijk aan ons lichaam terug corrigeren en mooier rechtop brengen. Met als gevolg dat we meer rechtop, meer open, meer enthousiast in het leven staan.

De zonnegroet werkt ook op het hormoonstelsel, en helpt om dit te reguleren: de buigingen activeren oa de schildklier, de thymusklier, de bijnieren en zorgen zo voor een betere celstofwisseling,…

Premium WordPress Themes

Dan laat de zonnegroet ons ook telkenmale contact maken met de zon en waar die voor staat: de enorme, eindeloze energie, de (zonne) kracht, hoe de zon de aarde verwarmt, zorgt voor groei van planten, hoe we als mensen blijer worden wanneer we de zon op onze huid voelen,… De volgende stap is dan ook om die zonnekracht als het ware meer intern te gaan maken: , die kracht in ons op te nemen, en onze eigen “zonne-aspecten” meer te gaan voeden en aanspreken: enthousiasme, energie, positiviteit, helderheid, kracht, duidelijkheid,…

Dus de uitnodiging is om de zonnegroet niet zomaar als een oefening te gaan uitvoeren, maar om er mét bewustzijn in te gaan: je voor te stellen dat je je opent voor de dag, je voor te stellen dat je je openstelt voor de zon en de aspecten die met de zon te maken hebben (positiviteit, licht, enthousiasme,…). Dan is het niet zomaar een mechanische oefening, maar krijgt ze meer diepgang!

Je kan ten allen tijde de zonnegroet beoefenen, maar meestal wordt hij gedaan ’s morgensvroeg op een lege maag. Dit is een uitstekend moment om je van nieuwe energie te voorzien, krachtiger te worden, je te versterken vóór je de dag aanvat. De ochtend is hét moment om de stijfte uit je lichaam te werken, je (lichaam) te openen voor de dag,…

Volgens sommige stromingen binnen de yoga helpt de zonnegroet je ook om meer in afstemming te komen met de zonnecyclus (ongeveer een 11 à 12 jarige cyclus). Als je even stilstaat zit het leven vol met cycli: dag/nacht; maancyclus, jaarcyclus,… en dus ook de zonnecyclus. Het leven voltrekt zich ook in cycli, dingen komen terug in ons leven. De zonnegroet helpt dan om meer in afstemming te komen met die cycli. Net als de zonnecyclus gemiddeld een 12jaar beslaat (varieert tussen de 9 & 14jaar) zijn er gemiddeld ongeveer 12 stappen binnen de zonnegroet.

Eigen ervaringen

De zonnegroet helpt me om in een ritme te komen! Ideaal als niet-ochtendmens!Ik merk dat het dagelijks beoefenen van de zonnegroet mij helemaal opent, strekt, rekt voor de dag. Ik voel me nadien gerekt, alerter, heb meer energie. Ik voel ook dat het mijn borstgebied opent, en dat rugspieren (vooral de lage) sterker worden. Ik voel ook dat het mij meer wakker maakt (ik doe de zonnegroet ’s ochtends), en tenslotte ben ik ook bewust bezig met het toelaten van het positieve, positieve gedachten, licht, in plaats van negatieve gedachten, twijfels,… en de zonnegroet is daarbij een mooie manier om dat te doen.

Bij studenten zijn de meest gehoorde opmerkingen dat ze het warmer krijgen, meer energie krijgen, en de volgende dag meer energie hebben. Heb jij andere ervaringen? Schrijf dan je reactie hieronder neer.

Nog eens in 3 punten samengevat waarom de zonnegroet regelmatig doen goed voor je is:

 1. Versterkt enorm veel aspecten binnen ons fysieke lichaam:
 2. Versterkt je spijsvertering: de maag, de pancreas, de darmen, de lever,… en werkt heilzaam ingeval van constipatie.
  • Ontwikkelt de longfunctie, vermeerdert je inname van zuurstof
  • Verbeterd de kwaliteit en de circulatie van bloed.
  • Stimuleert je hormoonactiviteiten: dankzij het strekken en samendrukken van de keel wordt de schildklier gestimuleert.
  • Verbeterd de kleur en de functie van de lever: de lever wordt afwisselend meer samengedrukt of ruimte gelaten, zodat de doorbloeding verbeterd. De lever kan op die manier toxische stoffen makkelijker afvoeren.
 3. Is een prettige en actieve manier om de dag te starten, en geeft meteen een energieboost!
  Helpt je om meer te kiezen voor positiviteit (en positieve gedachten), enthousiasme,… ipv negativiteit.

Heb je ervaringen of reacties? Schrijf je reactie hieronder neer…

Op deze website vind je nog andere artikels rond

  • yoga
  • familieopstellingen
  • ontdek je levensdoel
  • andere…

Interesse: ga naar meer artikels

Of interesse naar een yogacursus? Lees meer…
Yogalessen

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikels of nieuwe lessenreeksen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Nieuwsbrief

WRITTEN BY: Danny