FOLLOW US ON:

Yoga en waarachtigheid

Premium WordPress Themes

In een artikel in yoga magazine (aug’18) stond een mooie quote van Matthew Sanford. Een internationale yogadocent die ondanks zijn verlamming (na een autoaccident) aan yoga doet en lesgeeft.

“Yoga breng niet alleen geluk, het brengt je naar de waarheid”

In datzelfde artikel benoemt hij hoe – als je langer yoga blijft doen – yoga niet enkel voor een tijdelijk welbevinden zorgt maar op langere termijn voor meer waarachtigheid. Hoe je geleidelijk aan bewuster wordt van alles: zowel van goede als slechte zaken.

Dit is natuurlijk al waar tijdens een les. Misschien dat je al snel je beperking voelt op gebied van lenigheid, of dat je bij een waarnemingsoefening niet veel voelt (waar er verondersteld wordt vanalles gevoeld te worden). Of ga je net wel nieuwe spiergroepen voelen of energie voelen stromen of ga je lijfelijk voelen hoe je wat soepeler bent na je les.

En misschien dat je na – of tijdens – een les gaat merken wat er met gedachten gebeurt? Gaande van “ik kan dat niet” tot “ik voel me meer bevrijd, “ er zijn minder gedachten”. Of een gevoel van negativiteit dat verdwenen is…

Dit zijn effecten op korte termijn. Vaak benoemen mensen hoe ze ’s avonds of de dag nadien de sessie nog voelen doorwerken. En sommigen benoemen dat ze weer minder snel ziek worden door het wekelijks doen van yoga.

Wat ikzelf kan beamen is door het beoefenen van yoga op langere termijn ik niet alleen meer bewust wordt van vanalles (mijn lijf, mijn gedachten, emoties,…), maar hoe het lichaam ook meer en meer gaat “spreken”. Dat betekend dat mijn lijf duidelijker gaat aangeven om iets wel of niet te doen, om bvb iets wat me dwarszit te gaan uitspreken. Het lichamelijk signaal wordt sterker en als vanzelf ga je er meer op reageren. Dus ja yoga brengt je meer naar de waarachtigheid.

“yoga is not about touching your toes, it’s what you learn on the way down” – Jigar Gor

 

Interesse in meer artikels?

 
 

Op deze website vind je meer artikels rond:

    • yoga
    • familieopstellingen
    • ontdek je levensdoel
    • andere…

Interesse: ga naar meer artikels

Of interesse naar een yogacursus? Lees meer…
Yogalessen

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikels of nieuwe lessenreeksen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Nieuwsbrief