FOLLOW US ON:

Detox met yoga

Premium WordPress Themes

Door je lichaam te zuiveren kun je je ontdoen van gifstoffen. Hierdoor krijg je meer energie, en voel je je gezond en fit.

Detoxen helpt je lichaam om te zuiveren

Dagelijks staan we bloot aan allerlei verontreinigingen.

Denk maar aan luchtverontreining, pesticiden, niet-biologische voeding, gifstoffen uit cosmetica, verzuring in je lichaam, medicatie, CO2, niet optimale afbraak van voedingsstoffen, amalgaanvullingen, negatief denken,…

Je lichaam krijgt dus te maken met allerlei afvalstoffen die afgebroken en afgevoerd moeten worden. Ons lichaam doet dat dan ook via de bloedbanen, de lever, de longen, de nieren en de urine, via de lymfevaten, en ook via de huid.

Afhankelijk van onze levensstijl (en ons gestel) belasten we ons lichaam extra, en slaagt ons lichaam er maar ten dele in om afvalstoffen af te voeren. Wat ons lichaam niet kan afvoeren gaat het opslaan in ons lichaam in de organen en vetweefsel.

Detoxen of ontgiften gaat er dus over om opgeslagen stoffen los te maken en af te voeren. Hierdoor komt ons lichaam terug meer in balans, krijgen we meer energie en voelen we ons gezonder.

Wat is belangrijk bij detox?

Zolang je jezelf blijft extra belasten, wordt het moeilijk om te detoxen. Dus sta even stil bij jouw voedings patroon:

Welke voeding neem je tot jou. Is deze in balans, gezond? Of is het toch eerder een belastende voeding met veel geraffineerde suikers, verzadigde vetten? Maw passeer je regelmatig “de frituur”, de “Mc-Donalds”, of “de patissier”, of is cola jouw vriend? Dan moet je misschien toch eerst hier verandering in brengen. Meer info vind je in het artikel: “een wereld van vrede

Vervolgens kan je gaan kijken hoe je jouw lichaam kan stimuleren in het afbreken en afvoeren van afval- of gifstoffen.

Wanneer detoxen?

Je kan ten allen tijde detoxen of ontgiften. Met name na periodes waarin je je lichaam extra belast hebt. Dat kan zijn na de feestdagen; op het einde van de winter – waarin je een “lenteschoonmaak voor je lichaam” houdt; na ziekte (waarin je medicatie nam); na een zomervakantie waarin je minder op je voeding gelet hebt, of als je zowieso voelt dat je lichaam eraan toe is om wat zuiverder te staan, om terug wat meer energie te hebben.

Het kan ook zijn dat je lichaam signalen geeft dat je eraantoe bent: minder weerstand, sneller moe, sneller hoofdpijn,…

Detox adhv voeding

Er zijn zéér vele manieren om te detoxen met voeding.

Je zou er kunnen voor kiezen om extra belastende voeding (tijdelijk) te weren. Denk maar aan suiker(s), vetten, koffie, …
Of je kan specifieke vastenkuren gaan volgen: denk maar aan vasten, halfvasten, sapkuren,…
Of je kan geleidelijk aan kiezen voor gezondere voeding: verminderen van geraffineerde suikers, minder verzadigede vetten, biologische voeding, of misschien overschakelen naar meer vegetarisch eten.
Kwestie is om je gezond verstand te gebruiken en te kiezen wat bij je past, of waar jij je goed bij voelt.

Andere ondersteunende hulpmiddelen bij ontgiften:

Spendeer wat tijd buiten, in de natuur, alleen al de buitenlucht kan verfrissend zijn, je nieuwe gedachten geven
Naast yoga is beweging, wandelen en sport zeker ook een goede manier om het lichaam te helpen afvalstoffen te verwijderen. Wel is het zo dat yoga daar verder in gaat (zie verder). Ook kan het zijn dat je niet veel hebt met (competitieve) sport, ook dan kan yoga een andere invalshoek bieden.
Bodyscrub: Het grootste orgaan van het lichaam is de huid, en deze heeft ook een zuiverende werking: via de poriën kunnen afvalstoffen ons lichaam verlaten. Een bodyscrub is een middel om de huid te activeren: Een bodyscrub activeert de bloedcirculatie en stimuleert energiedoorstroming door het hele lichaam. Het helpt ook de huid helder en schoon te maken; opent de poriën zodat afvalstoffen naar buiten kunnen via de huid.

Detox adhv yoga

Laten we, voor we daar verder op ingaan, even stilstaan bij wat detox is…

Hoe werkt detox?

Er zijn 4 systemen in het lichaam die afvalstoffen helpen af te voeren:

• Bloedstelsel
• Spijsvertering
• ademhalingsstelsel
• Lymfestelsel

In het bloedstelsel wordt het bloed samen met verse zuurstof vanuit de longen ingepompt tot in alle cellen van het lichaam, na de zuurstof aan de cellen afgegeven te hebben neemt het bloed C02 en afvalstoffen op om deze weer af te geven via de longen, nieren, lever.

In het spijsverteringsstelsel (darmen) wordt voedsel opgenomen, afgebroken; wat bruikbaar is wordt opgenomen; wat niet bruikbaar is wordt afgescheiden.

Het lymfesysteem neemt intracellulair vocht op in het ganse lichaam en transporteert het via de lymfekanalen naar de bloedbanen. Voor dat vocht in de bloedbanen terecht komt worden ook hier schadelijke elementen (vb bacteriën) verwijdert.

Vele organen zijn hierbij betrokken: de lever, de nieren, de dunne & dikke darm, de galblaas, de longen, en niet te vergeten de huid

Yoga

En hier kan yoga dus zéér behulpzaam worden. Als we erin slagen om al deze stelsels en organen te ondersteunen in hun ontgiftingactiviteiten krijgen we dus een betere ontgifting.

De vele strekkingen en houdingen in de yoga zorgen voor een betere doorbloeding en vochtstromen in het ganse lichaam. Dus dat heeft meteen een positief effect op de bloedcirculatie & lymfevochtstromen.

Waar in de yoga zéér veel aandacht naartoe gaat is de aandacht te gaan vestigen op de ademhaling en deze ook te verbeteren. Dus ipv de oppervakkige ademhaling gaan we over naar een diepere buikademhaling of zelfs volledige ademhaling, waarbij we de volledige longcapaciteit gaan gebruiken. Dit zorgt enerzijds voor meer rust, maar daarnaast dus ook voor een betere afvoer van CO2 via de longen.

Dan zijn er ook vele houdingen die een de spijsvertering op gang helpen, of helpen om de darmfunctie en peristaltiek te verbeteren. Dit is met name het geval wanneer de bovenbenen bvb aanliggen tegen de buik en we meer buikademhaling gaan toepassen. Dit zorgt voor een “massage” in de buik en darmen. Dit helpt de peristaltiek en zorgt dat stagnatie in de darm zich kan ophebben of verbeteren.

Vele voorover, -achteroverbuigingen of torsies zijn daarnaast een wellust voor véél van de organen: denk maar aan de nieren, de lever, de milt, de darmen. Door deze houdingen krijgen we afwisselend meer druk en ontspanning in deze organen. Dit zorgt ervoor dat het bloed uit deze organen gepompt wordt (wanneer samengedrukt), waarna ze (net als een spons) weer helemaal vers bloed & vocht naar zich toezuigen. We krijgen dus “meer dynamische” organen.

En dan komen we ook nog bij de meridianen. Door gans ons lichaam lopen meridianen of energiebanen die gekoppeld zijn aan organen. Door bepaalde strekkingen of houdingen gaan we deze energiebanen activeren, en daarmee onrechtstreeks ook de organen.

Detox voor iedereen

Zoals je nu al zal begrijpen zijn er vele dingen die we ons dagelijks leven al doen, die ons reeds kunnen helpen om te ontgiften. Denk maar je dagelijkse beweging, misschien fietsen naar het werk, sport,fitness. Door wat op je voeding te letten kan je je lichaam ook ondersteunen om beter om te gaan met afvoer van afvalstoffen.

Tenslotte kan je yoga aanwenden om hier nog een stap verder in te gaan en heel specifiek jouw organen en orgaanstelsels te ondersteunen in dit belangrijke werk. Ook in yogalessenreeksen wordt hier soms dieper op ingegaan.

Succes met jouw detox!

Heb je ervaringen of vragen? Laat ze weten…

Op deze website vind je nog andere artikels rond

    • yoga
    • familieopstellingen
    • ontdek je levensdoel
    • andere…

Interesse: ga naar meer artikels

Of interesse naar een yogacursus? Lees meer…
Yogalessen

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikels of nieuwe lessenreeksen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Nieuwsbrief

WRITTEN BY: Danny