FOLLOW US ON:

asana’s

Premium WordPress Themes

Misschien heb je al ooit het woord asana gehoord? In dit artikel ga ik iets dieper in de term asana’s.

Asana’s is een term binnen de yoga.  Asana is een sanskriet woord en betekend “zitten”, “verblijven”, “houding”. Het is dan ook een lichaamshouding binnen de yoga waarbij de yogabeoefenaar zich fysiek rekt en strekt, om op die manier lenigheid, evenwicht, kracht en vitaliteit te ontwikkelen.

De asana’s zijn één van de stappen binnen de yoga om zich te (zelf) ontwikkelen en te ontplooien.

Er zijn zéér vele yogaposes, met enkele bekende, vaak terugkomende. Sommige bronnen spreken zelfs over 1300 variaties. Enkele bekende houdingen of asana’s zijn “de hond-houding”, “de cobra”, “de boom”, “de berg”, … Vaak worden die ook nog in het sanskriet benoemd, maar dat laat ik hier even achterwege.

werking

Asana’s werken in eerste instantie op het fysieke lichaam: we worden soepeler, leniger. Allerlei spiergroepen in ons lichaam worden gerekt, versterkt. Ons gevoel voor evenwicht verbeterd, we ontwikkelen meer kracht.

Daarnaast hebben de asana’s invloed op onze energiehuishouding: het rekken en strekken rekt onze spieren en pezen, maar ook bindweefsellagen en gaat zelfs tot op celniveau. Er wordt als het ware meer ruimte gecreëerd in gans ons lichaam.

Doordat er meer ruimte komt in ons lichaam is er meer plaats voor doorstroming: bloeddoorstroming, meer ademruimte, beter lymfedoorstroming. We krijgen dus een betere doorbloeding in gans ons lichaam. Op die manier worden al onze spieren, al onze cellen, al onze organen beter voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, en worden afvalstoffen beter afgevoerd. Met als gevolg voelen we ons vitaler, energieker. Het zijn dan ook uitstekende oefeningen om stagnaties op te heffen.

Binnen de dru yoga worden asana’s ook soms gecombineerd met affirmaties, welke het effect van de asana’s nog versterkt. Deze hebben dan ook invloed tot op ons emotioneel, ons mentaal niveau. Vaak is het zo dat mensen zich “beter in hun vel” voelen na het beoefenen van asana’s.
Elke asana heeft zijn specifieke doelen en aandachtspunten: gaande van meer stabiliteit, evenwicht; tot meer energie, tot meer ontspanning, tot soepeler, tot het “meer loslaten” van allerlei beslommeringen in ons leven, tot rustiger worden,…

sport versus asana’s

Eerst en vooral heeft sport meestal een competitief aspect: je strijd om te winnen. Is het nu lopen, zwemmen, fietsen,… Bij yoga heeft het competitieve aspect geen belang. De oefening is net om bij jezelf te blijven en je eigen lichaam te ervaren en daar eventueel progressie (vb soepelheid) in te merken.
Sport wordt meestal sneller uitgevoerd: daarvoor hebben spieren zuurstof en glucose nodig. Sport zorgt daarnaast ook voor een versnelde ritmes: sneller hartritme, snellere ademhaling. Asana’s doen net het tegenovergestelde: het zorgt voor een trager hartritme, een tragere ademhaling. En een trager ademritme zorgt voor meer rust. Daarnaast zorgen asana’s voor een bloeddruk verlaging.

“de hond” “de kat” “de boom”….

De oude yogi’s hebben zich gebaseerd op wat ze rondom zich zagen bij het ontwikkelen en benoemen van asana’s. Houdingen of asana’s zijn vaak gebaseerd op elementen rondom ons, zoals natuurelementen of dieren. Denken we maar aan de omgekeerde hond houding, de boomhouding, of de berghouding,…

Dit is niet zomaar. Eerst en vooral hebben die elementen of dieren rondom ons specifieke houdingen of strekkingen waar wij dan ook fysiek baat bij hebben als we ze nét zo uitvoeren.
En op die manier leren we ons ook afstemmen op de kwaliteiten van die specifieke elementen. Dat betekent eerst en vooral dat we iets meer de rechterhersenhelft (creativiteit, intuïtie) gaan gebruiken (en dat vormt een goed tegengewicht tegen de vaak meer rationele, actiegerichte kant die in ons dagelijks leven aan bod komt).

Daarnaast leren we dus ook om ons iets meer te verbinden met specifieke aspecten eigen aan de elementen waar de houdingen naar verwijzen:

Nemen we even de boomhouding. Wat zijn de eigenschappen die passen bij de boom? Een boom staat stevig (geworteld in de aarde), de boom heeft een tijdloos, rustig aspect, de boom buigt mee met de wind. De boom laat (zijn bladeren) los wanneer het daarvoor de tijd is,…

Nét zo kunnen wij ons afstemmen op meer geaard, meer geworteld zijn (als een boom), en kunnen we, wanneer we in de houding staan enerzijds de benen, de voeten stevig in de grond verankert voelen, en anderzijds het bovenlichaam als soepel ervaren. Dit kunnen we dan ook als een metafoor voor het leven zien. In hoevere staan we stevig, maar deinen we toch mee met het leven?

Als je nu een hond of kat gaat observeren, dan ga je merken dat die zich vaak gaan strekken op een specifieke manier, welke hen weer toelaat om soepel verder te kunnen. Ook dat nemen we dan ook over in de yoga om nét ook die soepelheid, die ruimte in onszelf te ontwikkelen

Al deze asana’s of houdingen hebben dus hun invloed op verschillende niveau’s: gaande van meer fysieke kwaliteiten (stabiliteit, lenigheid), tot meer energetische kwaliteiten (meer doorstroming, meer energie, meer rust), tot meer emotionele kwaliteiten (meer emotionele evenwichtigheid, …). Daarbij gebruiken we dus eerst en vooral ons fysieke lichaam om de houdingen uit te voeren, maar gaan we ook adem gaan toevoegen, focus, alsook soms ons voorstellingsvermogen om nét nog een extra dimensie toe te voegen.

Ervaringen en misvattingen

na een yogasessie of asana voel ik me energieker, verfrist

Mensen die nog geen yoga kennen schrikken soms nog om mét yoga te starten, daar ze toch nog het beeld hebben dat je er al soepel moet voor zijn, of dat je “op je hoofd moet gaan staan”. De yoga start bij veel éénvoudiger houdingen, en afhankelijk van de yogavorm of stijl sluiten de gebruikte asana’s helemaal aan bij beginners…

Meestal worden yogahoudingen ervaren als ontspannend, verstillend, rust- en energiegevend.
Daarnaast kan een asana soms ook wel uitdagend zijn. Misschien merk je toch dat je niet zo lenig bent, of zelfs stijf. Of merk je dat de buurman of vrouw makkelijker lijkt te kunnen staan in de houding. Of merk je dat je balans en evenwicht nog moeilijk zijn.

Ook daar ligt een functie binnen de yoga en het werken met asana’s. Eerst en vooral gaat het over jezelf, en bij jezelf komen. Dat betekend dus dat vergelijken geen zin heeft. Het is jouw lichaam en jouw ervaring… Het is ook een middel tot groei: verbeteren van lenigheid, kracht, evenwicht, vinden en ervaren van rust. De sleutel daar is absoluut doen, herhalen, ervaring opbouwen…

Hopelijk brengt dit artikel meer informatie en kennis tav jouw beoefening. Ik wens je dan ook veel succes en plezier in jouw werk met asana’s!

Op deze website vind je nog andere artikels rond

    • yoga
    • familieopstellingen
    • ontdek je levensdoel
    • andere…

Interesse: ga naar meer artikels

Of interesse naar een yogacursus? Lees meer…
Yogalessen

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikels of nieuwe lessenreeksen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Nieuwsbrief

WRITTEN BY: Danny