FOLLOW US ON:

Als ouder omgaan met stress

Premium WordPress Themes

Kinderen opvoeden geeft een prachtige invulling en verdieping aan je leven. Je creëert een gezin en een gezinsgevoel. Er zijn prachtige momenten. En het klopt dat je heel veel terugkrijgt van je kids. Neem maar eens één van je fotoboeken erbij en er zal snel een glimlach op je gezicht verschijnen, of je komt bij mooie herinneringen. Het is ook mooi om te zien hoe je kinderen opgroeien, dingen – snel – bijleren, en hoe ze opkomen voor hun verlangens – soms tot vervelens toe…

Daar tegenover staat dat het ook wel een taak en een verantwoordelijkheid is om kinderen op te voeden. Dat ze met héél veel van je tijd gaan lopen. Maar ook dat ze je belasten met allerlei vragen,eisen, verlangens, dringende noden. Dat ze misschien ruzie maken. Dat ze misschien willen dat je met hen speelt, enz, enz…

Ook hoe je er allerlei zorgen bijkrijgt. Doen ze het goed op school? Hebben ze nu weer een verkoudheid, lopende neus,… Krijgen we nu weer een rekening van school. Om dan ook maar niet te spreken van allerlei zaken die moeten geregeld worden (zwemgerief, boterhammetjes klaarmaken). En wat met de vakanties, hoe regelen we de opvang…

Het moge duidelijk zijn dat dit stress geeft. Is het niet soms zo dat collega’s op maandag op het werk (of jijzelf) zegt dat ze blij zijn om terug te kunnen komen werken, dat ze anders “gek” zouden worden, of toe zijn aan mentale rust.

En wat met de tijd voor jezelf?
En waar kom jij dan in dit verhaal? Meestal niet op de eerste plaats, logisch natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat je ergens in het rijtje komt, dat jezelf aan bod komt!
En hoe doe je dat dan? Mischien eens afspreken met vriend of vriendin, eens gaan eten, of een wandeling kunnen maken (maar dan zonder de kinderen?), of…

Yoga
Een andere manier die voor mij alvast uitstekend werkt is om even yoga te gaan doen. Dat wil zeggen dat ik me voor 20 minuutjes, een half uurtje terugtrek, of ’s avonds als de kinderen gaan slapen zijn nog wat yoga oefeningen ga doen. Welke oefeningen kan je dan doen?

Naarmate je wat meer ervaring hebt met yoga, ga je merken welke oefeningen voor jou het beste werken: misschien zijn dat eerder dynamische opwarmingsoefeningen, of een zonnegroet, of een statische houding, of misschien wel de liggende ontspanningsfase.

Er zijn zovele mogelijke oefeningen. Ik bied je er ééntje aan:

Oefening: de benen uitglijden
Je gaat naar een rustige ruimte, waar je een 10tal minuutjes ongestoord bent. Je gaat op je rug liggen op een matje of dekentje, en je trekt beide knieën even op. Dan beweeg je een beetje met je bekken zodat je het warmwrijft.
Zet nu de linkervoet in de mat, knie omhoog. Deze voet blijft daar even staan.
Nu plaats je de rechtervoet naast de linker en bij een duidelijke uitademing laat je rechterbeen uitglijden tot het gestrekt ligt. Stel je voor dat de adem door je been stroomt en dat je door de voet uitadement. Ondersteund door de adem kan de spanning uit het been naar beneden afvloeien.
Laat nu je been een moment ontspannen op de grond liggen. Daarna voet weer zijdelings naar omhoog tot naast de linkervoet. Bij de volgende uitademing opnieuw een glijbeweging.
Voeg nu de “fff” klank toe aan de uitademingen en beweging. Wissel ook af tussen slowmotion en krachtig – wat past bij jou op dit moment.
Na een 5 tot 10tal cycli laat je beide benen even languit liggen en ga je navoelen. Is links hetzelfde als rechts?
Dan wissel je van been en doe je dezelfde cyclus met je linkerbeen een 10tal keer
Neem rustig de tijd om weer rechtop te komen…

Uit eigen ervaring kan ik dan zeggen dat als ik terug meer bij mezelf gekomen ben, bij mijn rust, bij mijn zachtheid ik met een ongelooflijk andere instelling terug bij de kids en familie terugkom. Ik ben terug veel aanweziger, spanningen zijn verdwenen, dus ik verdraag veel meer, en ik kom met veel meer openheid en begrip terug!

Nog beter is om een afspraak met jezelf te gaan maken en op regelmatige basis yoga te gaan doen. Dit kan bevoorbeeld door een yogacursus te gaan volgen. Dat is ook soms een reactie van mensen die ik na een tijdje hoor:

 “mijn maandag avond staat geblokkeerd,
dan ga ik naar de yogacursus,
is het yoga-time en tijd voor mezelf.
Niemand moet me dan komen lastigvallen”

Succes ermee!

Op deze website vind je nog andere artikels rond

    • yoga
    • familieopstellingen
    • ontdek je levensdoel
    • andere…

Interesse: ga naar meer artikels

Of interesse naar een yogacursus? Lees meer…
Yogalessen

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikels of nieuwe lessenreeksen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Nieuwsbrief

WRITTEN BY: Danny